Inga rostiga ankare med nya HCR-stålet

StKF:s bultkommitté tar steget in i framtiden och börjar använda bulthängare och ankare av den nya legeringen HCR. Det är det mest rostbeständiga stålet som hittills existerat i klättervärlden.

Materialen som används till bultar och hängare har utvecklats mycket under 2000-talet. Förr användes galvaniserat stål, som tyvärr börjar rosta efter ett tag i klimataggressiva miljöer. Sedan dess har olika varianter av rostfritt stål förekommit.

HCR (High Corrosion Resistant) är det senaste på marknaden och designat för att hålla i hundratals år utan att rosta. Legeringen är mer motståndskraftig mot så kallad gropfrätning, men också mot så kallad spänningskorrosion, som orsakar sprickor i stålet och värsta fall kan få exempelvis ett firningsankare att brista.

HCR-hängarna tillverkas av spanska Fixe, som kallar produktlinjen PLX. Bultkommittén köper dem av företaget Highsport i Göteborg, som är Fixes distributör i Sverige.

För oss på Stockholms Klätterförbund känns det bra att bidra såväl till högre säkerhet som en hållbar utveckling. Att byta gamla bultar kräver nya borrhål i klippan. Ju mer sällan vi behöver borra desto bättre.

Här är de vanligaste stålklasserna för fasta säkringar i dag:

  • AISI 304 (A2)
    En vanlig typ av rostfritt stål som bland annat innehåller krom och nickel. Bultkommittén har fram tills nyligen använt sådana hängare och ankare.
  • AISI 316 (A4)
    Kallas även “syrafast rostfritt”. Innehåller mer nickel, men även molybden. Sedan några år tillbaka använder Bultkommittén bara denna typ av bultar. Rostbeständigheten är extremt bra och det finns exempel på bultar och hängare som suttit i svenska berg i 30 år utan att visa minsta tecken på korrosion.
  • AISI 904 (HCR)
    Jämfört med AISI 316 har HCR mer nickel och rejält mycket mer krom. Läs mer om materialet i Fixes tekniska specifikation.