Tre långa leder bultade på Östnora

På Östnora har tre gamla och sällan klättrade leder, 15-20 meter långa, bultats. Efter helgens besök av Bultkommittén finns till exempel nu en helbultad 4c.

De tre lederna går på en hög och fin svaplatta på den högra delen av väggen som kallas “första taket”. Sedan förstabestigningarna på 1980-talet har dessa seriöst säkrade tradleder varit igenmossade och knappt haft några repetitioner.

Rak linje (6b) saknade nästan säkringar helt, förutom en pitong i början och någon kil i slutet. Nu är den helbultad inklusive ett ankare. Den har även fått ett nytt utsteg. På slutet går man åt vänster upp på ett fint, exponerat svaparti. Det gamla kilsäkrade utsteget går rakt upp och kan självklart klättras fortfarande.

Rampen (4c) och I de skyddande lövens skugga (6b) säkrades enbart med ett par pitonger, en gammal borrbult och någon kil. Nu är båda helbultade och delar på ett ankare. Till höger om dem finns även en ny led i  6c-registret som går upp för ett tekniskt utmanande sva.

Foto: Andreas Andersson
Foto: Andreas Andersson

Vi tog bort gamla pitonger och slingor och borstade bort en hel del mossa, men lederna behöver borstas igen. Ta med en tvåradig stålborste (de brukar vara mest effektiva) vid nästa besök och lägg en timme på att hjälpa till att förbättra klättringen i Stockholm!

Bultkommittén, som representerades av Andreas A och inlånade John P, satte även ett nytt ankare på Hängballe (7b)/Välvande vulva (6b+)/Mustig mutta (6c).

De två sistnämnda lederna har rostiga bulthängare som är alldeles mörkbruna, men det verkar vara ytrost och hängarna är nog OK. De är av typen bichrome, som är klart billigare än rostfritt och ämnade för inomhusbruk, och brukar rosta efter bara några år på klippan. Vi sätter upp en ombultning på listan över framtida göromål.

Slutligen byttes en av punkterna i ankaret på Balla ballar (7a)/Vertikal veke (6c+), från rostig bichrome till syrafast rostfritt.