Dödsfallet i Törnskogen ingen klätterolycka

En 30-årig kvinna från Stockholmstrakten avled på söndagen sedan hon fått ett klippblock över  sig i Sollentuna. Olyckan inträffade inte i samband med klättring.

Händelsen inträffade i Törnskogens naturreservat, omkring 1-2 km norr om Båtsmansvägen i Sollentuna. Fredrik Ladenstedt, polisens stationsbefäl, berättar för Stockholms Klätterförbund:

— Ett par var ute och gick i skogsområdet. De valde att gena över ett lite brantare ställe. Kvinnan satte foten på ett block, som kom i rörelse och hamnade över henne. Enligt patrullen som åkte till platsen vägde blocket omkring 300 kilo.

Räddningstjänsten fick larmet vid klockan 14.55. Kvinnan klämdes fast under stenblocket, fick allvarliga skador och fördes med ambulans till Danderyds sjukhus. På sjukhuset konstaterades att hon avlidit.

I medierna framställdes händelsen under söndagen som en “klätterolycka”, vilket är missvisande. Enligt polisen hade paret ingen klätterutrustning med sig.

— De var bara ute och gick i skogen. Jag ställde de här frågorna till patrullen. Det är bra att klargöra att det inte var någon organiserad klättring som har med någon klätterförening att göra, säger Fredrik Ladenstedt.

I närheten av olycksplatsen ligger bland annat Törnskogsklippan och boulderområdet Snuggtaskeberg.

 

Text: Andreas H