Välkommen, Stockholms nye accessansvarige!

Stockholms Klätterförbund har projektanställt Johan Larsson, 48, som accessansvarig under 2022.

– Det känns jättekul att få göra någonting konkret och välbehövligt för klättringen i Stockholm. Utan tillgången till klipporna har vi ingen klättring, säger Johan.

Johan Larsson är uppväxt i Västerhaninge söder om Stockholm och började klättra som 14-åring. Sedan dess har han tillbringat en stor del av livet ute vid klipporna.

Han klättrar sport, trad, boulder, is och aid. Det finns få klätterområden i Stockholm där han inte har varit. Han har även besökt många av de stora klätterområdena i världen och sett hur accessfrågor hanteras i andra länder.

Johan arbetar i dag som föreningsstrateg på Sundbybergs kommun och kommer att kombinera jobbet med uppdraget som accessansvarig, som är på 20%. Han har också tävlat i klättring, varit tränare för svenska klätterlandslaget, jobbat som tävlingsseglare och de senaste åren blivit mountain bike-fantast.

– Vi är så stolta och glada! Det är första gången i Sverige som en lokal eller regional klätterorganisation anställer någon för att jobba med accessfrågor och allemansrätt, säger Anna Nordström, ordförande i Stockholms Klätterförbund (StKF).

Anna Nordström, styrelseordförande i StKF.

Projektanställningen varar året ut och finansieras genom bidrag från Naturvårdsverket.

När pandemin slog till 2020 och företag började korttidspermittera blev trängseln på klipporna påtaglig, särskilt i Stockholm. Samtidigt har allt fler klätterområden i Stockholm inkapslats i nya naturreservat de senaste åren, vilket påverkar klättringen.

– Vår accesskommitté har gjort ett fantastiskt jobb, verkligen, men den består bara av några få frivilliga. Genom att anställa Johan Larsson kan vi göra en storsatsning på access samtidigt som kommittén får lite avlastning, säger Andreas Andersson, som är kansliansvarig för StKF.

Johan arbetar för närvarande med att göra en sammanställning över alla aktuella accessproblem och -incidenter i Stockholmsregionen. Om ni vill kontakta oss om accessfrågor, maila gärna Johan Larsson eller accesskommittén.