Det här gäller vid Älvnäs

Markägarna till den högra delen av Älvnäs har inget emot att vi klättrar där. Men vi måste följa några enkla regler, till exempel att inte klättra där om familjen befinner sig på tomten nere vid berget.

Lederna längst till höger på Älvnäs ligger på privat mark. Här gäller inte allemansrätten.

Accesskommittén har pratat med paret som bor i villan närmast berget och som äger marken. De tycker att det är helt OK att vi klättrar på den högra delen under dessa förutsättningar:

  • Ingen klättring där om familjen är på tomten nära berget eller nere vid bryggan. Håll er intill väggen, visa respekt och tänk på att inte störa.
  • Vi får absolut inte skräpa ned. Ta med er allt skräp ni ser, även andras.
  • För att komma till berget parkerar man ovanför berget vid Älvnäsvägens slut. Sedan följer man en stig till vänster om klippan (framifrån sett) som leder ned mot bergväggen.

Alla dessa saker finns nämnda i Stockholmsföraren (Widerberg/Jelinek 2008) och gäller alltså fortfarande. Vi på Stockholms Klätterförbund är tacksamma för familjens vänlighet och hoppas att alla klättrare respekterar reglerna.

De leder som ligger på privat mark är: Exposed (7a+), Sumpan City (6c), Skicka (6a+), Håll ut (7b), Edgeleden (7c), Bamse (7b), Tokarête (7a+), Schyssta vibbar (6c+), Nya tomater (7a+), Daniellas babygym (6c) och California Camping (7a).

Familjen har även gett tillåtelse till att vi får bulta om lederna om det behövs. Bultkommittén kommer att se över berget.

Vi skulle även vilja röja sly framför bergväggen, men det kräver att vi kan få ihop en skara frivilliga som hjälper till. Skriv till oss på info@stkf.se om du vill vara med!