Daniela berättar om Tränarforum Stockholm

Assisterande distriktstränaren Daniela Ebler var StKF:s representant på Tränarforum Stockholm, en tvådagars workshop som hölls på Bosön. Här kommer hennes rapport.

“Det här är ett nytt forum för tränare som vill förbättra sina kunskaper i hur man tränar olika åldersgrupper på bästa sätt för en hållbar prestationsutveckling. Det här har skapats då Svensk Idrott vill satsa på att få så många som möjligt att träna så länge som möjligt, I en så bra verksamhet som möjligt. Det kändes som att det främst är för tränare till elitidrottande ungdomar, men både nyttigt och intressant för alla!

Stockholms Klätterförbund erbjöd mig att gå på forumet och jag är väldigt tacksam för att jag fick ta en del av dessa föreläsningar.

Under helgen fick jag lyssna på föreläsningar om “Strategi 2025 I vardagen”, “Vikten av fysisk och mental förberedelse”, “Fysisk träning för barn och ungdom” och “Ungdomsprofilen – Rörlighet/Funktion teori + praktik”.

Ett stort fokus var att skapa mer kvalitativ träning inom idrotten. Tränare behöver bli kunnigare för att hjälpa sina aktiva att hålla igång under en längre tid, utan att tappa intresse eller få skador. Man vill sudda bort det gamla tänket på att antingen satsa på bredd eller elit, eller, att satsa på bredd för att skapa en elit, då eliten automatiskt kommer om kvaliten på träningarna höjs.”

Under evenemanget, som arrangerades av Stockholms Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna, avhandlades även:

  • Mental träning. Hur man förbereder sig inför olika typer av prestationer (stort fokus på tävling) som ofta skapar någon slags nervositet, ångest eller stress.
  • Vikten av inställningen som vi har till träning, varifrån vår motivation kommer och hur man som tränare kan påverka den.
  • Hur man ska träna ungdomar utifrån deras kroppars förutsättning.

“Det finns såklart olika områden att gå in på men mest handlade det om att man borde lägga mindre vikt vid aerob träning innan puberteten och i stället förbereda kroppen för högre påfrestningar genom balans och styrketräning, något som kommer gynna den aeroba kapaciteten efter puberteten. Samt att lägga större fokus på rörlighetsträning och komplexa övningar som gynnar den specifika idrotten och även det vardagliga livet.

Det är alltid intressant att få höra hur andra tränare tänker och få uppdateringar från forskning som görs inom idrotten. Jag tar med mig mycket från föreläsningarna och har även fått hemläxor på olika saker jag vill fördjupa mig mer i.”

Vi tackar Daniela för rapporten och är glada för hon ville gå!