Stora Skramsö-båten är här!

Stockholms Klätterförbund har nu köpt en roddbåt som alla klättrare kan använda för att ro över till Stora Skramsö. Vi tackar idégivaren Anders Palmkvist och alla entusiaster som bidrog till inköpet av båten.

På Stora Skramsö utanför Nynäshamn finns en av regionens bättre klippor med långa, fina leder. Men det har i alla år varit lite problematiskt att ta sig till ön. I höstas tog klättraren Anders Palmkvist kontakt med oss på StKF och lanserade den strålande idén att köpa en roddbåt. Vi nappade direkt och skapade en Facebookgrupp för att samla in pengar. På bara några dagar trillade det in nära 6.000 kr!

Nu har Anders köpt båten för StKF:s räkning. Vi har träffat ett hyresavtal med markägaren och betalar honom 500 kr om året för att få ha båten liggande på hans mark. Båten kommer att målas under våren 2017 och förses med texten ”Stockholms Klätterförbund”. Från och med maj, kanske tidigare, är det fritt fram att nyttja den.

Här finns båten

Båten ligger vid Ekudden på Yxlö, se kartan nedan. Parkera bilen till höger om mynningen till Muskö-tunneln, stoppförbudet gäller i själva tunneln. Parkera smart så infarten till Ekudden inte blockeras. Gå förbi vägbommen och följ vägen bort mot Ekudden. Båten ligger längs vägen.

Stora Skramsö ligger rakt öster om Ekudden, ca 400 meter ut. Klippan syns tydligt ifrån stranden. Man kan ro via Vikholmen och Lilla Skramsö för en mer skyddad passage.

Så här gör du

Båten är fastlåst med kätting och kombinationslås. För att få koden skickar du ett tomt mail till storaskramso@stkf.se. Då kommer du att få ett automatiskt svar med koden och mer information.

Skriv namn, telefonnummer och datum i båtens loggbok som ligger kvar på land i burken så kan nästa klättergrupp få kontakt med er om båten är ute vid klippan.

Var noga med att dra upp båten och låsa fast den och årorna efter användning. Årorna ska inte läggas direkt på marken. Årorna är på plats maj-oktober, hämtas i Stockholm övrig tid.

Ansvarsfrågan

Syftet med båten är att ta oss klättrare till och från Stora Skramsö. Den ska inte användas till fiske, bad, ubåtssafari, älskog med skärgårdsinslag eller andra besynnerliga aktiviteter. Tänk på att parkera rätt, visa hänsyn och inte skräpa ned.

Stockholms Klätterförbund har ansvaret för båten och eventuellt underhåll, men vi är en ideell organisation och kommer aldrig att kunna ha ständig koll på båtens skick. Ni som använder den förväntas bära flytväst, ha kännedom om vattentemperatur och väderlek, klara av att inspektera båten innan avfärd samt vara medvetna om riskerna med att vara på havet. Kontakta båtvärden Anders Palmkvist eller Stockholms Klätterförbund omedelbart om båten blir skadad, vandaliserad, tjålad eller sjunker.

Frågor

Kontakta Anders Palmkvist eller Stockholms Klätterförbund.