Klättersäsongen (och våren) är här!

Även i dessa svåra tider har våren kommit till Stockholm och fler och fler Stockholmsklättrare börjar leta sig ut till klipporna.

Med tanke på rådande situation med smittspridning av Covid-19 vill vi gärna påminna om att svenska klätterförbundet har gått ut med information kring klättring och Covid-19. Vi på Stockholms klätterförbund rekommenderar alla att läsa detta samt att följa rekommendationer från myndigheter och svenska klätterförbundet.

På våren är det många som söker sig till soliga klippor runt Stockholmsområdet och på långhelger är det många klättrare som har säsongspremiär vilket kan göra att vi ibland är många som samlas på samma plats. Tänk gärna på detta och på den allmänna rekommendationen om att undvika trängsel och större grupper. Låt detta vara våren då du upptäcker Stockholms gömda klätterpärlor genom att besöka nya klippor istället för de allra mest populära!

Som vanligt vill vi även påminna om att visa hänsyn mot djur, natur, markägare och grannar när ni är ute och klättrar. Och ta med er skräp hem!

Vi blir fler klättrare utomhus för varje år, och det är därför ännu viktigare att följa de regler som gäller och visa hänsyn till klättrare samt alla andra som är ute i naturen.

Kom ihåg att det är varje klättrares ansvar att hålla sig uppdaterad kring det senaste accessläget för klipporna vi besöker. Läs gärna på sidan Accessinfo där vi på StKF publicerar information om klätterförbud, känsliga lägen och annat som är bra att tänka på när du besöker en klippa. Det finns även accessinformation via Svenska Klätterförbundet och deras accessdatabas.

Hur vi klättrare parkerar våra bilar kan ibland vara en källa till irritation för andra. Parkera alltid enligt de instruktioner som finns för en klippa eller ett boulderområde och blockera inte vägar eller in- och utfarter. Tänk på att förare inte alltid har uppdaterad information om parkering så se till att hålla dig á jour inför och under säsongen:

Vid Ekoberget parkerar man numera bredvid Graningevägen, strax norr om väg 222.

Flatenklippan i Skarpnäck har återigen fått parkering på den ”vanliga” platsen (vid gamla motorbanan), dock är detta 4h gratis parkering med p-skiva och det är parkeringsförbud kl 20.00-08.00. Vid kontakt med parkeringsansvarig för området är beskedet dessutom att den nya parkeringsplats som anlagts i närheten av den lilla bommen enbart är till för fordon med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Vi fortsätter dialogen för att få ökad klarhet i ärendet.

Parkeringen vid Hallstaberget har blivit tidsbegränsad, så man får snabba sig på med klättringen. Vi undersöker frågan och försöker hitta en lösning.

Vid Anneberg är byggarbetet i sitt slutskede men omfattningen av parkeringsplatsen är fortfarande oklar. Det är därför viktigt att andra fordon kan parkera och köra in vid platsen och det får inte plats mer än 1-2 bilar i nuläget. Stå inte i vägen och kommunicera gärna med byggarbetarna om de är där.

Häckande fågel är en annan viktig sak att vara uppmärksam på nu under våren och försommaren.

Vid Skevik är det vanligt med häckande fågel under mars-juli, det har till och med funnits fågelbon på själva bergväggen. Ett par av de fågelarter som tidigare har häckat där är rödlistade. Tänk på att inte komma nära fågelbon, håll ljudnivån nere och avlägsna dig direkt om du märker att du stör.

Korpen är tillbaka på Häggsta och häckar på Långfredagsväggen även i år. Närma er inte boet, klättra inte på just den väggen och undvik höga rop om ni klättrar i närheten.

Känner du dig nästan lika stark som Adam Ondra? Kul! Men snälla, skrik inte som honom när du klättrar. Dödskalleberget och Örnberget är klippor där man ibland hör illvrål så det hörs ända bort till parkeringen vilket skapat accessproblem då detta kan vara mycket störande för grannar och andra som rör sig i närheten.

Vid Örnberget finns det numera en liten parkering invid klippan för ca 3 bilar. Är denna full parkerar man vid båtklubben och inte bredvid klippan. Och om du klättrar på svaväggen – håll dig intill bergväggen när du säkrar och stå absolut inte på vägen där bilarna kör.

Stockholms Klätterförbund har en accesskommitté bestående av två entusiastiska klättrare som i mån av tid hjälper till att lösa accessproblem i länet och alltid vill ha information om accessrelaterade ärenden. Hör av dig till accesskommittén om du har tips, synpunkter eller vill vara med och bidra med lite ideellt arbete.