Så använder du Stora Skramsö-båten

Vi har köpt en ny roddbåt till Stora Skramsö utanför Nynäshamn. För att båten i framtiden inte ska slitas så mycket har vi byggt en båtslip på Yxlö och ordnat förtöjningsbultar på Stora Skramsö. Uppdaterade anvisningar finns nedan.

På ön finns en av regionens bättre klippor med långa, fina leder. 2017 köpte StKF en roddbåt som alla klättrare kunde använda för att paddla dit, men den blev snabbt utsliten eftersom den drogs upp på land över stenar. Nu har vår båtfogde Anders tillsammans med Lukas från bultkommittén fixat en bättre lösning.

Här finns båten

Båten ligger vid Ekudden på Yxlö, se kartan nedan. Parkera bilen på den asfalterade ytan till höger om mynningen till Muskötunneln, stoppförbudet gäller i själva tunneln. Parkera smart så grusvägen till Ekudden inte blockeras. Gå förbi vägbommen och följ grusvägen norrut mot Ekudden. Båten ligger längs vägen.

Stora Skramsö ligger rakt öster om Ekudden, ca 400 meter ut. Klippan syns tydligt ifrån stranden. Tänk på att den norra halvan av Stora Skramsö är militärt skyddsobjekt och förbjuden att beträda, håll er vid klippan på den södra delen av ön.

Så här gör du

  • Båten är fastlåst med kätting och kombinationslås. För att få koden skickar du ett tomt e-mail till storaskramso@stkf.se. Då får du ett automatiskt svar med kod och information.
  • Skriv namn, telefonnummer och datum i båtens loggbok som ligger i burken så kan nästa klättergrupp få kontakt med er om båten är ute vid klippan. Var beredd på att ro tillbaka för att plocka upp fler klättrare.
  • Stäng dräneringspluggen i aktern, annars kommer båten att sjunka.
  • Lås upp låset med koden.
  • Sätt spärren på vinschen i backläge och rulla ut båten i sjön.
  • Ro med årorna. Ro mjukt så går det lättare och grejerna håller längre. Behöver du staka mot botten, använd inte årorna, då går de sönder. Staka med käppen.
  • På Stora Skramsö, förtöj båten i borrbultarna som är markerade med vita vimplar. Det finns en bult ute på blocket och en på ett block på stranden (se bilden nedan). Dra inte upp båten på stranden! Stenarna river sönder botten.
  • Tillbaka på Yxlö, sätt vinschspärren i framåtläge och vinscha upp båten på slipen.
  • Öppna dräneringspluggen och lås kedjan. Annars blir ju båten vattenfylld eller stulen.
Så här ska båten förtöjas när du kommer fram till Stora Skramsö.

Ansvarsfrågan

Syftet med båten är att ta oss klättrare till och från Stora Skramsö. Den ska inte användas till fiske, bad eller annat. Tänk på att parkera rätt, visa hänsyn och inte skräpa ned.

Stockholms Klätterförbund har ansvaret för båten och eventuellt underhåll, men vi är en ideell organisation och kommer aldrig att kunna ha ständig koll på båtens skick. Ni som använder den förväntas bära flytväst, ha kännedom om vattentemperatur och väderlek, klara av att inspektera båten innan avfärd samt vara medvetna om riskerna med att vara på havet.

Problem?

Kontakta Anders Palmkvist.

Glöm inte dräneringspluggen i aktern. Sätt dit den innan du sjösätter båten och ta ut den när du är klar och ska åka hem så båten inte blir vattenfylld om det börjar regna.